No Sense Words – Λέξεις Φυγόκεντρες

Λέξεις… Οι δικές μου λέξεις έχουν χάσει την βαρύκεντρο δύναμή τους… πάλλονται, διασκορπίζονται, χωρίς ουσία χωρίς χρώμα, αλλάζουν με τον καιρό, με τη στιγμή παίρνουν μια ιδιαίτερη μορφή, χωρίς διάρκεια…Είναι λέξεις φυγόκεντρες…

Την Τρίτη στο σούπερ-μάρκετ του Εμμανουέλ Νταρλέ – άποψη ήτοι ιχνηλάτηση αισθήσεων μετά την παράσταση.

Ο Φαίδων Καστρής στο ρόλο της Μαρί-Πιερ

Μια τρανς εξομολογείται

Σκηνοθετική Επιμέλεια-Ερμηνεία: Φαίδων Καστρής

Για την παράσταση, γράφει ο Δημήτρης Σούκουλης.

Τώρα πια γνωρίζω πως πρέπει να κολλήσεις το πρόσωπο στο τζάμι για να αναγνωρίσεις τα αποτυπώματα των δαχτύλων σου. Ξέρεις πως οι ρόζοι της σάρκας παραμένουν ιδιαίτερα λιπαροί, όταν δεν έχουν αγγίξει τα κορμιά που ποθούσαν, πατέρα. Αυτή είναι μια λίγδα που συσσωρεύεται και δεν βγαίνει με νερό και σαπούνι, όσο και να την τρίβεις με επιμονή. Είναι μια λίγδα, σαν κηλίδα πετρελαίου, σαν λάδι ταγγισμένο και δεν καθαρίζει παρεκτός με την αφή, το απαλό άγγιγμα, το χάδι, πατέρα. Είναι περιέργως μια ζεστή βραδιά απόψε στο Show What? στην Αθήνα και η τζαμαρία της βιτρίνας είναι γεμάτη από τα αποτυπώματά μου. Τα βλέπω διάσπαρτα πάνω στη διαφάνεια του γυαλιού και αν είχα το χρόνο, πατέρα, θα μπορούσα να τα μετρούσα, να στα έδειχνα ένα ένα όπως τους αστερισμούς σε μία οποιαδήποτε καλοκαιρινή ξάστερη νύχτα. Εγώ θα είχα την υπομονή, εσύ μια φανερή αδιαφορία.

Μα θα το έκανα, αν είχα τον χρόνο. Και δεν είναι γιατί δεν πρόλαβα ακόμα να απλώσω τα ρούχα πάνω από την μπανιέρα ή δεν έκαψε ακόμα το σίδερο για να πατήσω τα σώβρακά σου και βιάζομαι γιατί πλησιάζει το σούρουπο. Είναι που με καλεί η Έξοδος, πατέρα. Μαζεύονται οι γραμμένες λέξεις σαν μεζούρα μοδίστρας που τυλίγονται πάνω της τα εκατοστά κι ο χρόνος. Με καλεί η νύχτα. Με καλεί το έρεβος. Κι όλο πλησιάζει πιο κοντά καθώς απαγγέλλω λέξη τη λέξη. Στην τελευταία γραμμή, γνωρίζω πως θα με βρει η τελεία της κι αυτή, ξέρεις, κόβει σαν ξυράφι, με σταματά, κάθε φορά, σαν πέτρα που πάνω της σκοντάφτεις, σαν ανάσα που κουράστηκε, σαν λυγμός που από την επανάληψη των οιμωγών μοιάζει ανούσιος σε αυτόν που τον επικαλείται. 

Θα το βρεις περίεργο, πατέρα, κι ίσως όπως συνήθιζες με αποπάρεις κιόλας, αλλά τώρα που σαν πεταλούδα σκαρφαλώνω στη λεία επιφάνεια της τζαμαρίας νιώθω το πρόσωπό σου να πολλαπλασιάζεται πάνω σε αυτόν τον καθρέφτη. Ω, πατέρα, να ‘ξερες, πόσα άγνωστα πρόσωπα τριγύρω! Και πόσο, όμως, αυτά σου μοιάζουν! Σαν να ‘χετε τα ίδια φρύδια, τα ίδια σφιχτά χείλη! Αν τους απευθυνόμουν, θα μιλούσαν με τα λόγια σου. Σαν να ξέρουν τις ατάκες σου. Σαν να σου μιμούνται την χροιά. Τότε, θα ήξερα πως να τους απαντήσω, θα λύγιζα, κατά κάποιο τρόπο, την κατηγόρια τους, τον εμπαιγμό τους. Πονάει πιο πολύ, όμως να ξέρεις, η σιωπή των βλεμμάτων και είναι σκέτο ατσάλι. Εγκλωβίζει και δεν αφήνει διαφυγή ή δικαιολογία.

Εγώ βλέπω μόνο τα βουβά πρόσωπα. Τα πρόσωπα και τα δάχτυλά μου. Φρατ, φρατ, φρατ, σαν τη πεταλούδα σκαρφαλώνω. Πέφτω κι έπειτα σκαρφαλώνω πάλι. Πιο ψηλά. Σαν να καίνε τα φτερά μου τα led λαμπιόνια. Περίεργο δεν είναι; Φρατ, φρατ, φρατ ανάμεσα στα αμίλητα πρόσωπα. Φρατ, φρατ, ανάμεσα στα παγωμένα βλέμματά τους. Πλησιάζω την πόρτα, ανοίγω το πόμολο. Με καλεί το φως των δρόμων. Δεν χωρά από την χαραμάδα το καροτσάκι με το σκοτσέζικο ύφασμα και την επόμενη Τρίτη – να ‘ξερες πώς με λυπεί- δεν θα μπορέσω να πάμε στο σούπερ-μάρκετ.  

Κοίτα, πόσο αναπαυτικό μοιάζει το ξερό χορτάρι στις νησίδες! 

«Δεν είμαι κριτικός. Δεν είμαι καν αρθρογράφος. Είμαι, εντούτοις, ιχνηλάτης αισθήσεων, συλλέκτης δυνατών συγκινήσεων, δορυφόρος βαρύκεντρων ερεθισμάτων. Γράφω για τούτη την παράσταση που για πρώτη φορά, χάριν της εξαίσιας ερμηνείας του Φαίδωνα Καστρή, ένιωσα όχι θεατής αλλά συμμέτοχος θιασώτης μιας μεταμόρφωσης.»

Δημήτρης Σούκουλης
Για το Δελτίο τύπου, ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Την Τρίτη στο σούπερ-μάρκετ
του Εμμανουέλ Νταρλέ

Μια τρανς εξομολογείται

Βραβευμένος μονόλογος για την αποδοχή της διαφορετικότητας
Σκηνοθετική Επιμέλεια-Ερμηνεία: Φαίδων Καστρής

Κάθε Tρίτη στις 21.15 στο Show What?

Μετά την επιτυχία του μονόλογου «Την Τρίτη στο Σούπερ-Μάρκετ», σε ένα μπιστρό στην καρδιά του Παγκρατίου,  ο Φαίδων Καστρής δίνει νέο ραντεβού με το κοινό από τις 3 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη στον ζεστό χώρο του Show What?.

΄Ηταν πέρσι, δέκα χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση του με τη Μαρί Πιερ και τον πατέρα Αντρέ, όταν ο Φαίδων Καστρής αποφάσισε να επιστρέψει με μια νέα διαδρομή για «Την Τρίτη στο σούπερ-μάρκετ», του Εμμανουέλ Νταρλέ.
Μια συνάντηση που για τον ηθοποιό ήταν και παραμένει σταθμός της θεατρικής του διαδρομής, μνήμη και παρόν αγάπης και τώρα ξαναζωντάνεψε, σε μια νέα παράσταση. 

Η αποδοχή κριτικών και κοινού ήταν για εκείνον μονόδρομος! Η διαδρομή της Μαρί-Πιερ θα συνεχιστεί και αυτή τη θεατρική σεζόν στον ίδιο χώρο, αλλά και σε περιοδεία ανά την επικράτεια.


Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρω από τη Μαρί-Πιερ που είχε χρόνια να εμφανιστεί στη γειτονιά της παιδικής της ηλικίας. Το πατρικό της σπίτι το εγκατέλειψε τότε που αποφάσισε να γίνει «αυτή καθεαυτή» και να απομακρυνθεί από το περιβάλλον που την ήξερε ως Ζαν-Πιέρ. Αλλά εδώ και λίγους μήνες η μητέρα της πέθανε, ο ηλικιωμένος πατέρας της, κύριος Αντρέ έμεινε μόνος κι η Μαρί-Πιερ θεωρεί υποχρέωση της να τον φροντίζει.

Αποφασίζει λοιπόν πως κάθε Τρίτη πρέπει να επιστρέφει στο πατρικό της. Φτάνει πρωί με το πρώτο τραίνο και αμέσως στρώνεται στη δουλειά. Καθαρίζει το σπίτι, πλένει και σιδερώνει τα ρούχα και συνοδεύει τον πατέρα της στο σούπερ–μάρκετ της γειτονιάς για να κάνουν μαζί τα ψώνια της εβδομάδας. Ήδη, μέσα στο σπίτι η συνύπαρξη είναι δύσκολη, στο δρόμο γίνεται ακόμη δυσκολότερη και κορυφώνεται στο χώρο του σούπερ–μάρκετ. Εκεί η Μαρί-Πιέρ «αυτή καθεαυτή» συγκεντρώνει κάθε «Τρίτη στο σούπερ-μάρκετ» όλα τα βλέμματα, καθώς η παρουσία της, μια εισβολή της διαφορετικότητας στην πεζή καθημερινότητα των γύρω της, λειτουργεί σαν «τερατικό» αξιοθέατο.

Το έργο του Εμμανουέλ Νταρλέ, «Le Mardi à Monoprix» («Την Τρίτη στο σούπερ–μάρκετ»), κέρδισε το Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου το 2011, το βραβείο Herald Archangel Award και ήταν υποψήφιο δύο φορές στα Βραβεία Molière του Εθνικού Θεάτρου της Γαλλίας (2010, 2011). To «Le Mardi à Monoprix» γνώρισε τεράστια εμπορική και
καλλιτεχνική επιτυχία στο Παρίσι με ερμηνευτή τον Ζαν Κλoντ Ντρέιφους στο ρόλο της Marie Pierre (υποψήφιο για βραβείο Molière) και το Ηνωμένο Βασίλειο με τίτλο «Tuesdays at Tescos» και τον Σάιμον Κάλλοου στο ρόλο της Pauline. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 2011-12 στο «Από Μηχανής Θέατρο» με τον Φαίδωνα Καστρή, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα και τιμήθηκε με: Το «Βραβείο Ερμηνείας Κοινού 2011» της Athens Voice, το «Βραβείο Ερμηνείας, Σκηνοθεσίας, Σκηνικού στα πρώτα Gay Awards 2012 και 5 υποψηφιότητες Βραβείων Κοινού Αθηνοράματος 2012 (παράσταση, ερμηνεία, σκηνοθεσία, μουσική, κοστούμι).


Συντελεστές
Μετάφραση: Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη
Σκηνοθετική Επιμέλεια:  Φαίδων Καστρής
Φωτισμοί- Φωτογραφίες Παράστασης: Σπύρος Τσακίρης
Ψιμυθίωση: Ήρα Σ. Μαγαλιού
Παραγωγή: Show What?
Διεύθυνση Παραγωγής: Ντορίτα Λουκίσσα
Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι του Cyril Mokaiesh «Va savoir»
 
Eρμηνεύει ο Φαίδων Καστρής
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Show What ?  Πλ. Μεσολογγίου 6, Αθήνα, Τηλ.: 210 729 5401
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από Τρίτη 3 Οκτωβρίου, κάθε Τρίτη στις
21:15
Διάρκεια παράστασης: 70΄
Τιμή εισιτηρίων: 10 ευρώ
Αγορά εισιτηρίων-κρατήσεις: 6932108270

Προπώληση:  https://www.ticketservices.gr/event/tin-triti-sto-super-market/

Σχολιάστε

VISITORS

Flag Counter