No Sense Words – Λέξεις Φυγόκεντρες

Λέξεις… Οι δικές μου λέξεις έχουν χάσει την βαρύκεντρο δύναμή τους… πάλλονται, διασκορπίζονται, χωρίς ουσία χωρίς χρώμα, αλλάζουν με τον καιρό, με τη στιγμή παίρνουν μια ιδιαίτερη μορφή, χωρίς διάρκεια…Είναι λέξεις φυγόκεντρες…

Αυγουστιάτικη Εφημερία

Διακοπες

 

        Εκατόν σαράντα εννέα την ημέρα. Ναι πλήρης διατροφή. Όχι το άτομο, το δωμάτιο. Όχι μόνο η διατροφή, αναψυκτικά και ποτά με την κατανάλωση, με την κάρτα. Πως είπατε; Δεκαπενταύγουστο φοβάμαι πως δε γίνεται να ρίξουμε άλλο την τιμή. Και για μια νύχτα μόνο. Το τελευταίο δωμάτιο μας απέμεινε.

Το ραδιόφωνο αναμετάδιδε, με πιστή επανάληψη, τις τελευταίες καλοκαιρινές  ξένες επιτυχίες από το παραλιακό μπαρ Queen και ανά πεντάλεπτο ο εκφωνητής, με ιδιαίτερα κεφάτη διάθεση, προφήτευε την άνοδο της θερμοκρασίας και καλούσε τους ακροατές για μια δροσερή βουτιά κάνοντας διαφήμιση στον σπόνσορα του ραδιοφωνικού σταθμού. Το εσωτερικό του γραφείου, με την μόνη υπάλληλο σε επιφυλακή, είχε φτάσει ήδη σε μίνι καύσωνα, αναπτύσσοντας ένα ιδιαίτερο τροπικό μικροκλίμα, από την έλλειψη κλιματισμού και από την πυρακτωμένη τζαμαρία καθώς οι περσίδες, βαλμένες με προχειρότητα, με δυσκολία συγκρατούσαν τις ηλιακές αχτίνες που έπεφταν κάθετα και την άγγιζαν στην πλάτη. Σκούπισε τον ιδρώτα που κύλησε από το μέτωπό της τραβώντας χαρτί από ένα ρολό κουζίνας που είχε πάντα πάνω στο γραφείο της και πλησίασε το αυτί της στο ραδιόφωνο που έπαιζε διακριτικά, καθώς ο dj είχε βάλει το τραγούδι που της άρεσε. Δεν ξέρει για ποιο λόγο αλλά τον φαντάστηκε μελαχρινό, με γένια λίγων ημερών, με ηλιοκαμένο κορμό, να χορεύει ρυθμικά, λυγίζοντας τα γόνατα και πότε πότε υψώνοντας τα χέρια, κουνώντας τα δεξιά κι αριστερά στο πλήθος.  Δεν θα ήταν ίσως ο τύπος της αλλά εκείνη έτσι τον φανταζόταν από τη φωνή του. Η ενοχλητική πελάτης, στο ακουστικό, αντιλήφθηκε την έλλειψη προσοχής της υπαλλήλου στις απαιτήσεις της για την εμπορική συνδιαλλαγή του δωματίου και άρχισε να γίνεται πιο επίμονη. Ένιωσε να πνίγεται. Κάτι τη στένευε. Πέρασε τα χέρια της πίσω απόν τη πλάτη και έλυσε το σουτιέν. Το πέταξε κουβάρι μες την τσάντα της.

       Σας είπα είναι το τελευταίο δωμάτιο. Εκατό σαράντα εννέα είναι η καλύτερη προσφορά που μπορούμε να σας κάνουμε. Λυπάμαι, ειλικρινά. Δεν μπορώ να ενοχλήσω τη διεύθυνση ανήμερα δεκαπενταύγουστο για να σας δώσουν καλύτερη τιμή. Αν θέλετε να σας βάλω και δωρεάν νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων και για τους τέσσερις σας.

Ο εκφωνητής με την αισθησιακή φωνή, κάλεσε τους λουόμενους να χειροκροτήσουν έναν νέο ανερχόμενο τραγουδιστή που έκανε το ντεμπούτο του, ήδη όμως γνωστό από τηλεοπτική εκπομπή ανάδειξης ταλέντων. Το κοινό ζητωκραύγασε ενθουσιασμένο και η υπάλληλος άφησε ένα μικρό διακριτικό ιχ έκπληξης να ξεφύγει στο ακουστικό που το είχε στηρίξει με το σαγόνι της στον ώμο της ελευθερώνοντας τα χέρια της. Χαμογέλασε με ικανοποίηση. Τα μάτια της ζωήρεψαν από την έκπληξη. Εγκατέλειψε, σιωπηλά,  τη πελάτισσα στο συριστικό μονόλογο της και πλησιάζοντας το ένα της αυτί στο ηχείο επικεντρώθηκε στη συνέντευξη του νεαρού καλλιτέχνη, ο οποίος πρέπει να της ήταν συνομήλικος. Ήταν η αγαπημένη της εκπομπή, κι όταν γύριζε το βράδυ μετά από το δεκάωρο εργασίας, την παρακολουθούσε ανελλιπώς, όσο μπορούσε βέβαια, πηγαινοερχόμενη μεταξύ κουζίνας και σαλονιού, προσέχοντας τα μακαρόνια να μη λασπώσουν. Στην αρχή αυτό.  Αργότερα το είχε λύσει το πρόβλημα καθώς της είχαν χαρίσει ένα μικρό αναλογικό δέκτη και τον είχε τοποθετήσει στη κουζίνα. Έκτοτε, μετά από τη δουλειά στρωνόταν στη κουζίνα μέχρι τα μεσάνυχτα που θα πήγαινε για ύπνο, να αφεθεί στα όνειρα μιας οποιασδήποτε κοινής εικοσιπεντάχρονης.

Δεν ήξερε αν την είχε συνεπάρει ο ρυθμός που κουνούσε τα γόνατά της καθισμένη στην υφασμάτινη πολυθρόνα, ή η συνδιάλεξη με την αμετακίνητη πελάτισσα στο να απαιτεί καλύτερη τιμή ή οι συστάσεις της διεύθυνσης να της αποσταλεί το ταχύτερο δυνατό το ενημερωμένο αρχείο με τις πωλήσεις της τελευταίας εβδομάδας, αλλά σε μια στιγμή, χωρίς να το αντιληφθεί είχε βουτήξει τα πόδια της στη μαύρη σακούλα σκουπιδιών που κρατούσε κάτω από το γραφείο, μιας και ο σκουπιδοτενεκές είχε αποδειχθεί μικρής χωρητικότητας και κατά συνέπεια άνευ χρηστικής ουσίας και γύρω από τη θέση της είχαν σκορπιστεί, χαρτιά τσαλακωμένα, αποφάγια από το μεσημεριανό της κολατσιό και πλαστικά ποτηράκια με κατάλοιπα καραμελωμένης ζάχαρης και καφέ.

     Δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο. Με ημιδιατροφή είναι εκατόν είκοσι τέσσερα. Το ξέρω πως έρχεστε για την εκδήλωση στο Queen. Ναι, έχουμε πολύ κίνηση. Για να κάνετε την κράτηση μου χρειάζεται μια πιστωτική κάρτα. Όχι, λυπάμαι δεν μπορώ να σας κάνω κράτηση διαφορετικά. Αν δεν έρθετε θα μείνει απούλητη και είμαστε σε υψηλή σαιζόν.

Το ραδιόφωνο διέκοψε την αναμετάδοση για διαφημίσεις κι έπειτα για τις τελευταίες εξελίξεις της επικαιρότητας. Η πελάτισσα ξαφνικά βουβάθηκε, η συνδιαλλαγή για το δωμάτιο προς πώληση με ημιδιατροφή έπεσε στο κενό, ίσως από χαμηλή μπαταρία στο κινητό. Ανάμεσα στα σκουπίδια στο πάτωμα, στην ακαταστασία του γραφείου, στην αποπνικτική θερμοκρασία, χωρίς να σηκωθεί από την πολυθρόνα τέντωσε το κορμό της, άπλωσε το χέρι της σε ένα ντουλάπι, ψαχούλεψε και τράβηξε ένα κεράκι σε μεταλλική βάση από τα προηγούμενα Χριστούγεννα. Το άναψε για να κάνει ατμόσφαιρα και άφησε έναν αναστεναγμό, μια φωνή εγκατάλειψης και επαναφοράς στην πραγματικότητα.

 

Άδεια Creative Commons

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 06/08/2015 by in Πρόσωπα της Κρίσης and tagged , , .

Πλοήγηση

VISITORS

Flag Counter
Αρέσει σε %d bloggers: