No Sense Words – Λέξεις Φυγόκεντρες

Λέξεις… Οι δικές μου λέξεις έχουν χάσει την βαρύκεντρο δύναμή τους… πάλλονται, διασκορπίζονται, χωρίς ουσία χωρίς χρώμα, αλλάζουν με τον καιρό, με τη στιγμή παίρνουν μια ιδιαίτερη μορφή, χωρίς διάρκεια…Είναι λέξεις φυγόκεντρες…

Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού

Τοιχογραφία που απεικονίζει βρέφος. Πλαισιώνει την οροφή της εξωτερικής στοάς του Spedale degli Innocenti, το πρώτο βρεφοκομείο στην Ιστορία. Χτίστηκε στο πρώτο μισό του 15ου αιώνα  στη Φλωρεντία, στην Piazza S.S. Annunziata. Το βρεφοκομείο φιλοξενούσε τα βρέφη που είχαν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους.

Τοιχογραφία που απεικονίζει βρέφος. Πλαισιώνει την οροφή της εξωτερικής στοάς του Spedale degli Innocenti, το πρώτο βρεφοκομείο στην Ιστορία. Χτίστηκε στο πρώτο μισό του 15ου αιώνα στη Φλωρεντία, στην Piazza S.S. Annunziata. Το βρεφοκομείο φιλοξενούσε τα βρέφη που είχαν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους.

 

Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού

Εμείς είμαστε μια άλλη γενιά στη γενιά μας. Μουδιασμένοι, με δισταγμό σέρνουμε τα βήματα σε πλατφόρμες που πέρασε πια το τρένο, μας είπαν, και το επόμενο, ίσως και ν’αργήσει. Αν δεν ενοχλούμε, κι είμαστε καθωσπρέπει, θα μας αφήσουν να τριγυρνάμε στην αίθουσα αναμονής. Μόνο αν είμαστε καθωσπρέπει κι αν τινάζουμε συχνά τα ψίχουλα από πάνω μας.

Και γίναμε, χωρίς να το θέλουμε, Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού.

Ευκαιριακοί Του, ελπίζουμε, Ακόλουθοι,

Μάρτυρες της ανάγκης Του για μια χούφτα κέρματα σε αυτόματο πωλητή αναψυκτικών, μέσα στο καταχείμωνο Tον βρήκαμε να ψάχνεται στις τσέπες του.

Δεν συστηθήκαμε. Ο καθένας είχε όνομα δανεικό από τηλεφωνικό κατάλογο, ανάλογα με τις περιστάσεις. Μόνο, μας επέστησε την προσοχή, αν η ανάγκη μας οδηγήσει να Tον επικαλεστούμε στις προσευχές μας, να μην Tον φωνάξουμε με παρατσούκλι. Να Τον σεβόμαστε έστω και στα ψέματα. Δε θα ζητήσει εξηγήσεις για την κίβδηλη Πίστη μας. Εξάλλου και αυτός Θεός είναι, μας είπε, δείχνοντας την καμπούρα Του.

Ζητήσαμε να μας πει αν κάνει θαύματα κι αν η λατρεία Του προβλέπει κάποιο αντάλλαγμα, αν θα μας φανεί χρήσιμη κάπου. Να ξορκίσει, παραδείγματος χάρη κάποιον αόριστο κίνδυνο, έναν ανύπαρκτο φόβο, να μας σιγουρέψει πως περιμένουμε στη σωστή γραμμή και ότι το τρένο, έστω και με καθυστέρηση θα ‘ρθει. Αυτός, ρουφώντας ανθρακούχο ποτό, κάνοντας θόρυβο, είπε πως ξέρει, όμως, να κάνει ταχυδακτυλουργικά, αν κάποιος του δώσει χρωματιστά μαντήλια και ημίψηλο καπέλο. Ξέρει, επίσης, να παίζει και κλακέτες. Είναι πολύ καλός και αστείος, αν κάποιος βρεθεί να Του προμηθεύσει παπούτσια με γερές δερμάτινες σόλες και τακούνια. Για θαύματα δεν ξέρει. Δεν Του τα ζήτησε ποτέ κανείς. Αλλά να μην στεναχωριόμαστε, γιατί ούτε και οι πρωτοκλασάτοι Θεοί κάνουν. Αυτοί, απλώς είχαν ωραία πορτραίτα από εικονογράφους που ήταν μαέστροι να τονίζουν την εκ γενετής φωτογένειά τους. Και ναούς για τη συντήρησή τους. Τα χρώματα και τα μέταλλα διαβρώνονται εύκολα από τη βροχή. Όμως, αυτός είχε βρει ανέξοδη λύση στην υστεροφημία Του, αν αποφασίσουμε να Τον ακολουθήσουμε, είπε, κλείνοντας το μάτι.

Κι Εμείς που δεν είχαμε πια τίποτε να χάσουμε, δεχθήκαμε το προσωρινό χρίσμα του θεϊκού απατεωνίσκου. Κι Εκείνος, βγάζοντας από τον αθλητικό Του σάκο, βαφτιστικά δώρα σε πολύχρωμες συσκευασίες, μας χάρισε εικονίτσες και «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Του» κουκλάκια, από φθηνό πλαστικό, από το Μπαγκλαντές και από τη Κίνα.

Να Τον λατρεύουμε, όμως, που και που, έστω και ψεύτικα, και να Του αφήνουμε και προσφορές, μας παρακάλεσε πολλές φορές με σοβαρό ύφος.  Δεν Του αρέσουν οι θυσίες, ούτε οι αιματηρές αλλά ούτε και οι αναίμακτες. Τον ανακατεύουν στο στομάχι. Αλλά και τα λιβάνια του φέρνουν πονοκέφαλο. Μόνο κανένα ζαχαρωτό ή καραμέλες και μια φορά το χρόνο σε αναπαράσταση της Ανάστασής Του από κόλπο τσίρκου με πριόνι, να Του βάζουμε στην εστία μας κανένα γενναιόδωρο κομμάτι σοκολάτας. Ελβετική κατά προτίμηση. Χωρίς αμύγδαλα γιατί δεν του έχουν απομείνει δόντια και δεν μπορεί να τα μασήσει και αναγκάζεται να τα καταπίνει ολόκληρα.

Δώσαμε τα χέρια. Το τελετουργικό, μας φάνηκε απλό χωρίς δεσμεύσεις. Το δόγμα του ήταν κατανοητό, σαν προφορικό συμβόλαιο χωρίς ρήτρες, σαν ιδιωτικό εμπορικό συμφωνητικό που μπορεί να σπάσει οποιαδήποτε στιγμή, όταν πια δεν είναι συμφέρον. Εξάλλου κι Εμείς είμαστε προσωρινοί σε αυτό το σταθμό. Η αναχώρησή μας μπορεί να είναι επικείμενη.   Τόσο ξαφνική που μπορεί να μην έχουμε τον χρόνο να αποχαιρετιστούμε. Θα κρατήσουμε όμως ως ανάμνηση τα κουκλάκια, Τον διαβεβαιώσαμε, σίγουροι πως θα τον ευχαριστούσε.

Δεν αποκρίθηκε αμέσως. Θα ξαναπεράσει, είπε Αυτός. Ίσως να κάνει και μέρες. Να μην ανησυχήσουμε. Εξάλλου ξέρει που θα μας βρει. Ή σε αυτή ή μπορεί και στην επόμενη στάση. Πάντως, πρόσθεσε χαχανίζοντας, με ύφος μαστρωπού, δεν πρόκειται να έχουμε πάει πολύ μακριά.

 

Creative Commons Αναφορά Δημιουργού -Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές . Παροχή δικαιωμάτων πέρα από τα πλαίσια αυτής της άδειας μπορεί να είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση dim.soukoulis@gmail.com, επικοινωνώντας με τον ίδιο τον δημιουργό.

Άδεια Creative Commons

 

Advertisements

One comment on “Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού

  1. vequinox
    29/08/2016

    Reblogged στις Manolis.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

VISITORS

Flag Counter
Αρέσει σε %d bloggers: