No Sense Words – Λέξεις Φυγόκεντρες

Λέξεις… Οι δικές μου λέξεις έχουν χάσει την βαρύκεντρο δύναμή τους… πάλλονται, διασκορπίζονται, χωρίς ουσία χωρίς χρώμα, αλλάζουν με τον καιρό, με τη στιγμή παίρνουν μια ιδιαίτερη μορφή, χωρίς διάρκεια…Είναι λέξεις φυγόκεντρες…

Biography

Βιογραφικό Σημείωμα και Λοιπές Υποσημειώσεις

 

Ο Δημήτρης Σούκουλης γεννήθηκε το 1973 στο Περιγιάλι Κορινθίας. Παρακολούθησε το τριτάξιο Γενικό Λύκειο στο Βραχάτι Κορινθίας από το οποίο αποφοίτησε. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λέτσε (Ιταλία) και αποφοίτησε με διπλωματική εργασία στον Καρυωτάκη, με τίτλο «Κ. Γ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες: Η προαναγγελία μιας αυτοκτονίας» με επιβλέπουσα καθηγήτρια την Isabella Oztasciyan Bernardini. Η ερευνητική διαδρομή επικεντρώθηκε, κατά κύριο λόγο, στην ψυχολογική προσέγγιση της καρυωτακικής ποιητικής σε συνάρτηση με τα ιστορικο-πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της εποχής και με το ευρύτερο ρεύμα της γενιάς του ’30 και του γαλλικού συμβολισμού. Σε παράρτημα αποδόθηκαν στα ιταλικά τα κυριότερα ποιήματα και ανέκδοτα πεζά του ποιητή.

Έχει ζήσει στην Κόρινθο, στην Αθήνα όπου εργάστηκε και διαμένει στη Ραβέννα, στην Ιταλία. Θεωρεί τη κατοικία του προσωρινή και εργάζεται ως καθηγητής, διδάσκοντας ιταλική φιλολογία και ιστορία σε δημόσιο σχολείο της Μέσης Εκπαίδευσης του Ιταλικού Υπουργείου.

Ενέτεινε τις συγγραφικές του προσπάθειες πρόσφατα (2016) ύστερα από θετικές κριτικές που έλαβε από τη δημοσίευση των πρώτων διηγημάτων (2014) και από την διαρκή προτροπή των φίλων του να ασχοληθεί συστηματικά με τη συγγραφή, πράγμα για το οποίο τους είναι ευγνώμων.

Γενικά θεωρεί ότι δεν έχει φωτογένεια. Του αρέσουν τα παρασκήνια, τα παραπετάσματα, οι κουρτίνες και δεν κινείται με ιδιαίτερη ευκινησία στη σκηνή, μάλλον αισθάνεται άβολα. Προτιμά να κάνει τον αφηγητή ή ακόμα και τον υποβολέα. Μερικές φορές φθονεί τον ταξιθέτη για την ξεκούραστη και την χωρίς ιδιαίτερες ευθύνες δουλειά του. Παρόλα αυτά η θέση του θεατή, στις εξέδρες, στα μπροστινά καθίσματα, στις πλατείες του φαίνεται πολύ ανιαρή. Μόνο μερικές φορές ανακατεύεται στο πλήθος και διαπερνά ανάμεσα τους συλλέγοντας ιστορίες, ποπ κορν μασημένες τσίχλες και μπερδεμένα αισθήματα.  Άλλοτε τα ξεμπερδεύει, χωρίς αυτοί να το ξέρουν και άλλοτε τα περιγράφει μπερδεμένα ακολουθώντας τους πρωταγωνιστές στις προσωπικές τους τεθλασμένες πορείες, σκαμπανεβάσματα και μετεωρισμούς. Κάπου ταυτίζεται με αυτούς και κάπου απομακρύνεται εκείνη τη στιγμή ακριβώς πριν ακολουθήσουν μια κάθετη πορεία, αποκτώντας μια απρόσωπη και αποστασιοποιημένη στάση, τουλάχιστον αυτό φαίνεται να τους δείχνει. Πιστεύει πως η ‘‘τέχνη μας, όποια και να είναι αυτή, με όποιο τρόπο κι αν εκφράζεται, πρέπει να προμηνύει από την πρώτη κιόλας λέξη την καυστικότητά της στον τελικό της αποδέκτη’’, γιατί ο τελικός σκοπός της είναι να αναδείξει, μέσα από την τραγικότητα των χαρακτήρων, μια νέα ευαισθησία, να φέρει στην επιφάνεια υπάρξεις που έχουν ακολουθήσει μια τεθλασμένη πορεία στη ζωή τους, υιοθετώντας, στα μάτια των Πολλών, μια παράλογη, εκκεντρική προσωπική κοσμοθεωρία, πέφτοντας σε λάθη, διστάζοντας, σωπαίνοντας ή ολιγωρώντας.

Δεν έχει διαβάσει και δεν έχει μελετήσει. Δεν ακολουθεί συνταγές στις γραφές και απεχθάνεται τα γλυκαντικά ενός κενού λυρισμού χωρίς ουσία. Του αρέσει όμως η ζάχαρη.

Στο προσωπικό του ιστολόγιο ‘‘Φυγόκεντρες Λέξεις – No Sense Words’’ εκπέμπονται συστηματικά ασύρματα σήματα, ποιήματα, διηγήματα, glimpse, φιλοξενούμενα collage, παραμύθια για ονειροπόλους που μεγάλωσαν αλλά πεισματικά επιμένουν να πιστεύουν σε ένα άλλον παράλληλο κόσμο στον οποίο επιθυμούν να μετοικίσουν συντόμως. Λατρεύει τους συμβολιστές, τον υπερρεαλισμό, το παράλογο και φοβάται το κενό και την μετριότητα όπως ο Κάφκα του οποίου τα έργα λατρεύει.

Η πρώτη του συνεργασία με λογοτεχνικό ιστότοπο ανέρχεται στο 2014 με το διήγημα ‘‘Vaffanculo Lei’’ το οποίο φιλοξενήθηκε από το microstory, το οποίο τη στιγμή της σύνταξης αυτού του βυθογραφικού σημειώματος δεν είναι πια ενεργό. Διηγήματα, ποιήματα και άλλα καλούδια έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά όπως Bibliotheque, Fractal, Στάχτες και το βιβλίο.net. Για τις δημοσιεύσεις μπορείτε να επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα στο παρόν ιστολόγιο Publications  

Τον Μάιο του 2017 συμμετείχε σε συλλογική έκδοση Ανθολογίας ποιημάτων, η οποία επιμελήθηκε και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Όστρια (Αθήνα, 2017).

Έξοδος Προς

Έξοδος Προς

Έξοδος Προς

Έξοδος Προς

Τελευταίος ... πάντα

... για να γελάω(;) καλύτερα.

Counselling Tarot and Mindfulness Brisbane

A fun tarot blog, tarot card meanings, counselling, magic, mindfulness, love and all things esoteric

anastasiakalantzi50

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

fragmentary program

τυχαία στοιχεία μιας ανερμάτιστης, ατέρμονης διαδικασίας

Της Iστορίας το περιθώριο

Μικρές ιστορίες που έμειναν θαμμένες..

the Tempest Ahead

Θάρρει, ἔσται γάρ τι ἐκ τῆς νυκτὸς ταύτης φῶς! Ἀπολλώνιος ὁ Τυανεύς

paskevision

αραγε οταν ζεις χωρις παθος ...ζεις ?

Ανθολόγιον Sapere aude!

Sapere aude! - Τόλμα να γνωρίζεις

η ΤΡΥΠΑ

περιοδικό περι-οπής

Τερατογραφήματα

Ποιήματα και ιστορίες για αγρίους και πιο ήμερους

Αρέσει σε %d bloggers: